Ta sparken till kompisdejten

Sparken är ett perfekt färdmedel på vintern när du inte ska transportera dig allt för långa sträckor. Det finns flera situationer där sparken är perfekt att använda. Exempelvis när du ska iväg och träffa dina vänner för att umgås och dricka vin är sparken ultimat att använda. Om du ska ta med dig vin till vinkvällen är ett tips att gå in på Vinoteket och beställa det du behöver. Vinoteket har nämligen ett stort sortiment av vin och dessutom kan du få det hemlevererat. När du sedan ska sparka till dina vänner kan du packa vinet från Vinoteket varsamt i en väska och hänga på sparken.

Sparkens konstruktion

En stor fördel med en spark är att du minskar risken att ramla om vägen är isig och hal. Att sparka var betydligt vanligare förr i tiden men är ett lika effektivt transportmedel nu som då. För den som inte är bekant med en spark är det ett mindre fordon som kan liknas vid en kälke alternativt en släde med medar. Sparken har två medar nedtill som ofta är av stål. Framtill hålls medarna ihop av en stång. Ovanpå medarna finns en sits och en styrstång högts upp.

Sparken ska utrustas med reflex

För att ta sig framåt med en spark står du med ena foten på meden medan du sparkar dig framåt med den andra foten. Tack vare medarna är det lätt att med spark ta dig fram på olika vinterväglag. När det är halt på vägen är det möjligt att komma upp i hastigheter omkring 20 km/h. Det är viktigt att inte sparka fortare än du kan behärska. Även om sparken är ett fordon räknas du som gående när du sparkar. Den innebär att du ska sparka på en gångbana eller vägrenen. När du sparkar och det är mörkt ute är det viktigt att både du och sparken har synliga reflexer. Reflexerna på sparken ska vara synliga från alla håll. Det är en billig livförsäkring att både bära reflex och ha på sparken.

Spark och alkohol

Eftersom du räknas som gående när du sparkar kan du använda din spark när du har druckit vin. Så istället för att beställa en taxi eller hålla koll på busstider kan du sparka hem när du vill. När du ska ha en vinkväll med vännerna kan du föreslå att ni ska ha en vinprovning. Beställ med fördel vinet som behövs på Vinoteket för att kunna välja olika sorters vin.