Smedens utbildning

Inom i stort sett alla yrken måste man ha en utbildning för att lyckas i arbetslivet. Så är även fallet när det kommer till smeder. Som smed är det en hel del praktisk erfarenhet som krävs men man behöver också lära sig allt omkring själva formningen av metallen.

Hitta rätt utbildning

Om du vill bli smed bör du börja med att jämföra utbildningar för att hitta den som verkar lämpligast för dig. Vissa föredrar att läsa på distans, andra vill läsa allt på en skola. Någon föredrar mycket praktik, andra läser sig hellre till kunskapen.

Vad får man lära sig?

När du utbildar dig till smed får du lära dig allt du behöver veta för att kunna skapa vackra och praktiska föremål av metall. Du får lära dig hur metallen ska hettas upp, hur den ska formas och hur den bör behandlas för att hålla så länge som möjligt.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningen för att bli smed kan variera i längd. Läser man på deltid blir utbildningen längre, och ibland kan man ha en snabbare studietakt vilket gör att man blir klar fortare. Man bör dock räkna med i alla fall två års utbildning även om man inte är fullärd efter den tiden.